MX60 Absorb and Float time not showing on OpticsRE

Discussion about the OutBack OpticsRE system monitor

Moderators: OutBack Moderator Team, OutBack

Post Reply
SLVHermit
Forum Junior Member
Posts: 2
Joined: Sat May 13, 2023 4:53 pm
My RE system: Two MX60 Charge Controllers
Two VFX3524 inverters
FNDC
Mate3S

MX60 Absorb and Float time not showing on OpticsRE

Post by SLVHermit »

Just got my new Mate3S and I am in awe at the data that is so easily available. Also just signed up for OpticsRE, but am confused. The time in float and absorb show up just fine on the Mate3S, but are both showing as 00:00 for both charge controllers on OpticsRE. Is it a bug, or did I screw up something in configuring opticsRE?

Thanks in advance for help
Image 5-13-23 at 17.33.jpg
raysun
Forum Overlord
Posts: 11075
Joined: Tue Jul 26, 2016 5:57 am
My RE system: Flexpower Two: (2) FXR3048A-01 - Series Stacked, (2) FM80, MATE3s, FlexNetDC
6 SimpliPhi 3.8-48 (48v @ 75AH. 450AH total)
Outback IBR3 battery enclosure
REC Alpha 440W panels - 2 arrays: each of 4 strings of 2 in series
2 Midnite Solar MNPV6 combiners w/20A DC disconnects.
Honda EU7000is gas fuel generator
Off-Grid

Re: MX60 Absorb and Float time not showing on OpticsRE

Post by raysun »

Likely, it's an issue with the older MX class charge controllers. They don't have the same communication "smarts" or remote configuration ability of the subsequent FlexMax (FM) class controllers.

You might look in the Optics Device Map page, to see how the system lists the MXs. Navigate into their individual configuration pages to get an idea what Optics knows about them.

Another member, Mike Curran, just happened to post this link in another forum post: viewtopic.php?t=17995
I'm not sure if it's applicable, but there may be some clues in it.
SLVHermit
Forum Junior Member
Posts: 2
Joined: Sat May 13, 2023 4:53 pm
My RE system: Two MX60 Charge Controllers
Two VFX3524 inverters
FNDC
Mate3S

Re: MX60 Absorb and Float time not showing on OpticsRE

Post by SLVHermit »

Thank you kindly!
aclark123
Forum Member
Posts: 11
Joined: Mon Dec 07, 2020 9:40 am
My RE system: Mate 3s
Charge Controllers and inverters with Rolls FLA Batteries

Re: MX60 Absorb and Float time not showing on OpticsRE

Post by aclark123 »

Can’t see it on my MX60 either. I suspect it’s because it’s an older model as the other poster indicated.

Still works well regardless. Outback is truly great equipment.

Take care.
Post Reply