Mate 3 not connecting to Inverter

Mate3 and Mate3s communications devices for Outback Power
Post Reply
gunni
Forum Junior Member
Posts: 2
Joined: Thu Nov 05, 2020 1:34 pm
My RE system: Fx 2425 T / Flexmax 80 / Mate 3

Mate 3 not connecting to Inverter

Post by gunni »

hello.
I am new here and not a pro.

My systhem. FX 2524 T / Flexmax 80 / Mate 3

I had my Mate 3 unplugged , used it again after some month . It would not connect with the inverter any more.

Cable and Mate 3 is good. tried them on the Flexmax.

Called Outback. They said it must be a faulty connection plug , and to change the AC Board.

Bought a new board, installed it, still not connecting.

What else could be the cause ? I need to program the inverter after a new battery install.

thank you for any help.
Mike Curran
Forum Emperor
Posts: 2284
Joined: Sat Aug 28, 2004 6:28 pm
My RE system: Outback - Garage roof:
- 8 (2x4) Evergreen 180's into one FM80 (2007/2020 - replaced MX60)
- 6 (2×3) ALEO S79-300's into one FM80 (2017)
- 2 grid-tied VFXR3524A-01's series stacked, replaced GVFX's (2020)
- 12 Surrette/Rolls 2V x 1766Ah (2007)
- Hub10.3, Mate3s, FNDC, RTS. Tigo ES maximizers on each PV module.

Westinghouse Solar - Barn roof: (2012)
- 30 (2x15) 235W panels with Enphase M215 microinverters, grid-tied

Outback Skybox - Barn roof: (2019)
- 14 Talesun 275W in series (DC array input to SB inverter/charger)
- 3 SimpliPhi 3.8 batteries, 48V, 225Ah total
- AC coupled input from 14 Talesun 275W, Enphase M215 microinverters

All self-designed and self-installed
Location: Chagrin Falls, Ohio

Re: Mate 3 not connecting to Inverter

Post by Mike Curran »

I had my Mate 3 unplugged , used it again after some month . It would not connect with the inverter any more.
Please describe symptoms. No lights on Mate, or what?
https://smart.tigoenergy.com/p/pZXn7SZQyO45?date=2021-04-19
https://enlighten.enphaseenergy.com/public/systems/Hctc107221
gunni
Forum Junior Member
Posts: 2
Joined: Thu Nov 05, 2020 1:34 pm
My RE system: Fx 2425 T / Flexmax 80 / Mate 3

Re: Mate 3 not connecting to Inverter

Post by gunni »

hi mike.

no lights , nothing. like dead.

but when plugged into the Flexmax 80. all is normal . I spoke with outback . they never heard of that problem.
fcwlp
Forum Czar
Posts: 792
Joined: Wed Jan 22, 2020 9:40 am
My RE system: GS8048A, FM80 w/3,600W PV Fixed, FM80 w/2,700W on Zomeworks tracker, Mate3, 24 Trojan 2V L16 1100AH @ C20, Grid-Tied with Kohler 14RESA LPG Generator and MEP-803 Diesel if needed.

I install and maintain grid-tied and off-grid systems in my area and consult on solar system design/operation.
Location: 80 miles NE of Phoenix at 5500'

Re: Mate 3 not connecting to Inverter

Post by fcwlp »

gunni wrote: Thu Nov 05, 2020 1:56 pm Called Outback. They said it must be a faulty connection plug , and to change the AC Board.

Bought a new board, installed it, still not connecting.
I would go through again and verify that all the connections were correctly made on the AC board install. While the AC PCBA is where the cable plugs into, the issue may be with Control PCBA. I don't have a schematic to verify but it seems logical that the Control PCBA is where the comm circuits are.
Voltaire
Forum Member
Posts: 5
Joined: Fri Jan 24, 2020 6:56 pm
My RE system: System Designer and Installer

Re: Mate 3 not connecting to Inverter

Post by Voltaire »

Any update on this problem, I am having the same problem... mate3a appears to be dead when plugged into one system but moved to another system it works...

ideas?
User avatar
EA6LE-ONE
Forum Czar
Posts: 506
Joined: Tue May 05, 2020 7:51 am
My RE system: System 1:
MATE3s, 3 x Radian GS8048A,
6 x FLEXmax 100, HUB10,
2 x EnergyCell 48V 2700RE,
1 x FLEXnet DC, 6 x FLEXware ICS Plus,
78 x PANASONIC VBHN325SA17 325W

System 2:
MATE3s, Radian GS8048A,
2 x FLEXmax 100, HUB10
1 x EnergyCell 48V 2700RE,
1 x FLEXnet DC, 2 x FLEXware ICS
21 x PANASONIC VBHN325SA17 325W
Location: Providenciales, Turks & Caicos Isl.

Re: Mate 3 not connecting to Inverter

Post by EA6LE-ONE »

Voltaire wrote: Wed Mar 24, 2021 10:04 am Any update on this problem, I am having the same problem... mate3a appears to be dead when plugged into one system but moved to another system it works...

ideas?
If you are using an outback hub, check the hub with the other system as well and change the cat5 cables for good quality ones.
Post Reply