Page 1 of 1

VFX3648 6 vac output

Posted: Fri Nov 05, 2021 6:44 am
by SolarHomestead
Hi folks. I really appreciate your help.

I have a VFX3648 that shows an internal temperature sensor failure and only outputs 6 vac at the AC OUT terminals. The voltage on the black and white connections on the FET board is 148 vac.

Would the temp sensor failure cause this?

And does anyone know the part number (Outback or preferably generic) for the internal temperature sensor?

Thank you so much. Without your help I would be doomed. I am far away from anyone who knows anything about the repair of these Outback machines. I love them and continue to install them to this day. My own personal Outback inverters are over 15 years old and running perfectly.

Re: VFX3648 6 vac output

Posted: Fri Nov 05, 2021 3:47 pm
by raysun
SolarHomestead wrote: Fri Nov 05, 2021 6:44 am Hi folks. I really appreciate your help.

I have a VFX3648 that shows an internal temperature sensor failure and only outputs 6 vac at the AC OUT terminals. The voltage on the black and white connections on the FET board is 148 vac.

Would the temp sensor failure cause this?

And does anyone know the part number (Outback or preferably generic) for the internal temperature sensor?

Thank you so much. Without your help I would be doomed. I am far away from anyone who knows anything about the repair of these Outback machines. I love them and continue to install them to this day. My own personal Outback inverters are over 15 years old and running perfectly.
The inverter does derate output with increase in temperature so the issue *might* be related to the sensor.

The temperature sensor: https://www.zonnaenergy.com/parts/outba ... mp-sensor/

Re: VFX3648 6 vac output

Posted: Wed Jan 12, 2022 5:35 am
by SolarHomestead
I just wanted to update this post to let everyone know I finally diagnosed this problem as the control board. New one installed and all is well. Thank you all for your help.